حامد
در همدان مقبرهای به مکان زیارتی تبدیل شده و هر روزه تعدادی از مردم در این مکان حضور مییابند که بررسی هویت فرد مدفون نشان از امر دیگری دارد.
این مکان که به غلط عنوان زیارت گاه به خود گرفته مقبره منسوب به استر و مردخای در همدان می باشد و حتی برخی مردم با تصور نادرست آنها را جزو قدیسین بنی اسراییل می شمارند.
انچه که برخی منابع از هویت وی آوردهاند نشان میدهد استر که نام اصلی آن هدسه بوده است دختر یک یهودی به نام ابیحایل بوده است که در کودکی پدر و مادر خود را از دست می دهد و تحت قیمومیت عموی (یا پسر عموی )خود به نام مردخای در می آید.مردخای که به دربار خشایارشا رفت و آمد داشته پس از اینکه متوجه می شود شاه، زن خود به نام وشتی را از ملکه بودن خلع نموده سعی می کند تا برای بسط نفوذ یهودیان برامپراطوری آن زمان پارس (ایران) هدسه را به عنوان جایگزین ملکه به خشایارشا معرفی کند و از هدسه می خواهد تا دین خود را از درباریان پنهان نماید و از این رو آن را با نام استر(نامی ایرانی به معنی ستاره) به خشایارشا معرفی میکند.
هنگامی که هامان، وزیر خشایارشا اجازه قتل عام یهودیان ایران در روز 13 آذار (از ماه های عبری) را – به جرم خیانت و توطئه چینی - از شاه دریافت می دارد، مردخای متوجه شده و از استر می خواهد که خشایارشا را در این مورد منصرف کند، امری که استر موفق به انجام آن می شود.
دسیسه چینی های مردخای و استر به حدی پیش می رود که حتی خشایارشا دستور قتل هامان و تمامی ایرانیان ضد یهود را می دهد و مردخای نیز به جای هامان وزیر اعظم می شود. مساله ای که بنابراعلام منابع عبری باعث کشته شدن بیش از هفتاد هزار نفر ایرانی به جرم مخالفت با یهودیان! می شود (برخی منابع تا پانصد هزار را هم ذکر کرده اند).
یهودیان جهان نیز هرساله این روز که عید پوریم نامیده می شود و تقریبا مصادف با عید نوروز ایرانیان است را به مناسبت رهایی یهودیان از قتل عام جشن می گیرند.
حال فارغ از اینکه این روایت تاریخی تا چه حدی درست می باشد جای سوال است که چرا این مکان به عنوان یک زیارتگاه مطرح می شود و بنا بر چه مستنداتی فرد مدفون شده از انبیاء و اولیاء ذکر میشود؟